2012

Decembersalong 13.12-20.12 2012

DSC_2672
Eva Hjertberg, Gräshoppa, olja

På TORSDAG öppnar Galleri Lucifer en samlingsutställning med målningar, teckningar, grafik m.m.
Det enda jag i skrivande stund säkert vet är att två lokala konstnärer deltar.

Den ena, Eva Hjertberg, har ni sett tidigare både som medverkande i olika samlingar och separatutställare.
Den andra, Karin Gunnerek, är en för galleriet helt ny utställare.

För övrigt blir det så skilda storheter som Carl Kylberg och Stig Claesson – signaturen Slas. Och allt däremellan.
Många olika konstnärer och många olika tekniker.
Minst ett drygt femtiotal konstverk. Kom och se. Alltid finns det något att tycka om. Det lovar jag.

Rune Lindström

DSC_2654
Karin Gunnarek, Kattastrof, tusch

Vernissage tors 13.12 kl 16-19. Öppet alla dagar Mån-fre 16-19. Lör-sön 12-15

DSC_2669          DSC_2665     DSC_2673

utst.nr. 275

Lizz Sharr 17.11-2.12 2012

Det blir Lizz Sharrs tredje utställning på galleriet. 
Senaste utställningen var i mars 2007. 

FÄRGEN
Då skrev Bo Borg i SLA om konstnärers fascination av färgen och om att man kan se den som dekoration eller ett symbolspråk. Men sedan finns det alltid något mera. ”Det är mycket påtagligt, men griper man efter det flyr det undan som en solkatt. Och det är den där gäckande egenskapen hos färgen som lockar målaren Lizz Sharr. Det betyder, lite tillspetsat, att hon ofta inte färgsätter motiv utan låter färgerna skapa sina egna. —Tilltron till färgen smittar. Den sortens måleri vidgar fältet för nya upplevelser. Och till det ger måleri som Lizz Sharrs ny näring.”
Sjäv har hon på frågan om favoritfärg sagt.
– Jag är färgdemokrat. Så det blir olika färger varje dag. Alla färger ska få finnas med i min bildvärld. Ibland målar jag en färg bara för att jag tycker synd om den.
LONDON/GÖTEBORG
Lizz Sharr är född i London, men är sedan början av 80-talet, efter sin tid vid Valands Konsthögskola, bosatt i Göteborg. Hon har utfört flera utsmyckningar i Göteborg och haft flera utställningar både separat och i grupp. Bland de senare kan nämnas en tillsammanns med Kerstin Bergh och fem andra västgötar i Krapperups Konsthall, Höganäs 2011. Stora separatutställningar: Galleri Majnabbe, Göteborg 2010 och Museo de la Ciudad, Santiago de Querétaro, Mexico, 2011-12.

Mexican Sky, Querétaro, oljemålning

MEXIKO
Vid förra utställningen i Skövde berättade hon att resor har betytt mycket för hennes konstnärliga utveckling och att senast resan till Mexiko satt djupa spår. 2011 fick hon, till sin stora glädje, Regionens Ateljé och Resestipendium till Mexiko. Så hon kunde få uppleva landet under en längre period. Vilket hon aldrig hade trott under sina två tidigare kortare besök.

Lizz Sharr CV och tidigare utställningar

LaFamilia

17.11 – 2.12 2012 Lizz Shar
Fre 23.11 extra öppet 18-22. ”Stad i ljus”

utst.nr. 274

Folkuniversitetet – Hantverkscentrum i Tibro
Elevutställning 26.10-4.11 2012

Vernissage fredagen den 26 oktober kl 17-20.
Flemming Mouritsen inviger utställningen med att läsa sagor.
Därefter öppet (v. 43) lör-sön 12-16. Samt nästa vecka (v. 44) fre-sön 12-16.

 Bilder från vernissagekvällen på Facebook


MOSTLY MANMADE – KONSTGJORT

En annorlunda fotoutställning med kända och okända fotografer
6.10-21.10 2012

Människan har i alla tider avbildat. Allt ifrån grottmålarna till vår tids fotografer. De tidiga bilderna, som i Altamira skulle säkert bl a ge god jaktlycka. Vår tids reklam- och modefotografer skall skapa försäljningsframgångar.

Grottmålaren såg sig inte som konstnär, eftersom det begreppet inte fanns då. Men idag räknar vi hans/hennes verk till konsthistorien. Dagens avbildande fotografer med en mängd olika uppdragsgivare ser sig nog heller inte som konstnärer utan nöjer sig med att vara fotografer. Även om de ofta skapar bilder med estetiska och bildmässiga kvaliteter som ger dem konstnärliga värden.

Begrepp som den fria konsten och den frie konstnären har förvirrat och förminskat vårt konstbegrepp med en tro om att finns det beställare och/eller en praktisk funktion hos verket så är det inte konst. Om det skulle gälla så blir det inte mycket kvar av vår konsthistoria. Äldre konstverk hade beställare, exempelvis kyrkan och de skulle ofta lära församlingen något ur bibeln. På samma sätt skulle en vacker skål inte kunna vara konst, eftersom den går att använda eller en designad stol, eftersom den går att sitta på. Men vi vet alla att både skålen och stolen kan ge oss konstnärliga upplevelser.

Å andra sidan har konstbegreppet inom bildkonsten vidjats på senare tid. Den kan var idébaserat dithän att den inte ens är visuell. Idag kan konstnären själv vara själva konstverket. En senare konstdefinition är att konst är det som visas där konst brukar visas. Med den senaste utställningen i Konsthallen, Skövde Kulturhus, vet vi nu att serier är konst. Och inte mig emot. Serier kan för mig absolut ha konstnärliga värden. Det är heller inte första gången serietecknare ges konstnärlig status.

Utställningen består av, som titeln anger, i första hand föremål. Allt från hela hus till små, små detaljer. Utställare är två kända fotografer Thomas Harrysson och Mika Väisänen samt ett flertal okända fotografer.

Thomas Harrysson började som fotograf på Skaraborgs Allehanda 1973. 1989 bestämde han sig för att pröva lyckan och öppnade eget. Först i en lokal på Vasagatan. Sedan 1993 har han egen studio på Fjärrvärmevägen i Skövde. Under åren har han jobbat med och för ett stort antal reklambyråer, organisationer och företag. Stora som små. Han har även, som fotograf, illustrerat en mängd böcker. Söker man på hans namn hos adlibris.com så får man direkt elva träffar bl a “Brodera på ylle!”, “Stickning Ett hantverk att utveckla” som belönades med Svensk Bokkonst 2009 och “Grynges bästa såser”.
Thomas har som yrkesfotograf jobbat med allt mellan himmel och jord. I första hand givetvis utifrån beställarens önskemål, men med en egen ambition att skapa en så intressant bild som möjligt. Här visar vi ett litet urval ur hans stora produktion.

Mika Väisänen har en minst sagt internationell bakgrund, född i Finland, uppvuxen i Aachen, Tyskland och i Mexico City.
I början av åttiotalet skaffade han sig sitt första mörk-rum. I slutet av samma decennium utbildade han sig inom foto och design i Bielefeld. Mika har arbetat som assistent åt Jan Paulsen i Hamburg och Micael Wray i Madrid. Sedan blev det New York och assistent åt den kände fotografen Horst P. Horst, som även var god vän med Irving Penn. Åter i Tyskland arbetade Mika, som assistent, åt ett antal tyska fotografer.
Därefter arbetade han som musikfotograf, där han i första hand dokumenterade den internationella hip hop-scenen. Med ett 50-tal skivomslag, ett 15-tal videos och sist men inte minst boken “And It Don’t Stop” som resultat. Det är en över trehundra sidor stor fotobok om hiphopkulturen. Ett åtta års långt arbete i Tyskland, England, USA och Japan, som gavs ut i Tyskland 2004. Sedan åtta år tillbaka finns han i Sverige och bor strax utanför Skövde. Förutom egna fotoprojekt arbetar han för bildbyrån Corbis.

Mika visar bilder, som verkligen passar till temat “Konstgjort”. En serie fotografier från Henrik Allerts arbete tillsammans med glasblåsare i Murano.
Dessutom några bilder från Berlins tunnelbanestationer. Han tog dem till den stora utställningen om skaparen av Berlins U-bahn, arkitekten Alfred Grenander, som visades i Skövde Konsthall sommaren 2008.

Utställningens okända fotografer 
representeras av ett antal vintagefotografier
av i  första hand designmöbler. Här är det redan föremålet som är bärare av konstnärliga värden. Vi har inte alla plats eller råd med designmöbler i våra hem, men ett unikt foto på väggen är överkomligare.

GALLERIBLANDNING
9.9 – 23.9 2012

Verk i en mängd olika tekniker av en mängd olika konstnärer. I första
hand samtida svenska. Här finns målningar, teckningar, grafik och foto av bl a
Oscar Reutersvärd, Birgitta Liljebladh, Hans Viksten, X-et, Hans Wigert, Synnöve
Beskow, Lennart Aschenbrenner, Igge Karlsson, Evy Låås.
utst.nr. 272

Clarion Hotel Majoren

Vill du ha inbjudningar till våra vernissager och annan information från galleriet?
Klicka här!

Under utställning öppet
Onsdag - Torsdag 15-18
Fredag - Söndag 12-15
Vernissagedagar 13-16