2013

DECEMBERSALONG 2013DSC_3315_w
På SÖNDAG öppnar Galleri Lucifer en samlingsutställning med målningar, teckningar, textil, grafik, foto m.m. Det enda jag i skrivande stund säkert vet är att det blir en utställning med variation. Det blir stort och smått, gammalt och nytt, lokalt och globalt o.s.v. i olika tekniker.  

DSC_3325_w

Konstnärer med lokal anknytning är Eva Ström Svensson, Jan-Erik Svensson, Henrik Allert och kanske någon därtill. För övrigt blir det nog namn som Vera Nilsson, Channa Bankier, X-et, Evert Lundquist, Olle Bonnier, Slas, Lennart Aschenbrenner, Eva Zettervall m.fl.
Vad det blir avgörs under veckan.
På SÖNDAG öppnar vi ”julpaketet”. Kom och se.
Alltid finns det något att tycka om. Det lovar jag.
Rune Lindström

Banner-940x198_dec2013

RosaLogga_gemen_50grGALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSGATAN 7 – SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 284

KULTURNATTEN FREDAG 22.11 2013 KL 18-22SketchAndLive_logga

Det här vill jag se i bild! FAVORIT I REPRIS! För tredje året i rad kan ni lämna en beställning till SketchAndLive’s kreativa tecknare under Kulturnatten fredag den 22/11 kl 18.00–22.00 I år är vi åter hos Galleri Lucifer. Dessutom kan ni köpa bilderna direkt under kvällen. 

Försäljning Alla teckningar kommer att vara till salu under kvällen. Beställare har förtursrätt att köpa sin bild. Minipris 50 kr/bild. Men eftersom detta går direkt till RÄDDA BARNEN, så får ni gärna betala mera! Tecknare Deltagare i projektet är veteraner som NICOLAS KRIZAN, LARS VIPSJÖ, KARIN GUNNEREK, ARSLAN TURSIC och JONATAN ALVARSSON. Vi hoppas dessutom på några nya ivriga deltagare. Det är många timmar till kl 18 på fredag, så det kan säkert bli flera! Gästbord för BEGÅVADE BESÖKARE. Förhandsbeställning De som vet att de skall komma kan redan nu lägga en förhandsbeställning, så att vi har något att jobba med från start. Ni måste komma in och bevaka er beställning. Ni kan mejla in er bildbeskrivning tillsammans med namn och e-postadress till gallerilucifer@gmail.com senast före kl 23.00 tors 21/11 2013. Det händer mycket i huset den här kvällen. Skövde Konstskola har öppna ateljéer. KAC visar sin medlemsutställning Höstsalongen. Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad visar verkstaden och demonstrerar fotopolymer och koppartryck. Dessutom visas en aktuell utställning med verk av verkstadens medlemmar.

Se hela programmet för Kulturnatten i Skövde 22/11 2013. Programmet för Stad i ljus 21-23/11 2013

Banner_smal

RosaLogga_gemen_50grGALLERI LUCIFER  –  TRÄDGÅRDSGATAN 7  –  IN PÅ GÅRDEN  –  SKÖVDE  –  0703 27 97 54

Jan-Erik Svensson måleri 26.10 – 10.11 2013 augusti-2013-134 Kanske skulle man kunna kalla hans målningar för färgpoesi. De har litet av ordlös dikt över sig. De är mångtydiga utan att mystifiera. Naturkänslan är lika påtaglig som naturen själv. Målningarna har liksom både dikten och naturen en omedelbarhet i tilltalet. Allt blir sagt direkt, och ändå är det bara inledningen till samtalet. Egentligen finns inga detaljer i de här målningarna. De olika delarna förutsätter varandra och den ena saknar mening utan den andra. Det finns något i deras uttryck som bara kan skapas i den process som är allt måleriets förutsättning.

Bo Borg, kulturskribent, Skaraborgs Allehanda
(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
Här finns även en liten folder med mera uppgifter om Jan-Erik. (pdf A4 – 2 sidor)
Skövde Nyheter 2013.10.24
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 283

Göran Johansson Things Saker 28.9 – 13.10 2013

IMG_0856_b_w640

Nejlikor, målning

Det är Göran Johanssons fjärde separatutställning i galleriet. Förra gången var på våren 2003. Den första gången var redan 1979. Då var det hans allra första separatutställning. Sedan dess har det blivit ett stort antal utställningar – både i och utanför landets gränser. Dessutom flera offentliga uppdrag i både Sverige och Norge. Göran Johansson gick på Valand i början av 70-talet och hade då Peter Dahl och Alvar Jansson som lärare. Måleriet stod alltså högt i kurs och Göran Johansson har förblivit det trogen. Vardaglighetens lov En ketchupflaska, en sko och en gummihandske eller blommor och ett päron. Allt duger till konst. Eller som en startpunkt till konst. Göran Johansson använder vad han har runt omkring sig. Vad han kan se. Gärna det låga. Då blir det inte så märkvärdigt. Även om konst, när det blir det – är det. – Så fort jag bara syn på en tavla av Göran Johansson har jag den redan i mig. Och ruskar yrvaket på min fördrömdhet. Det är en konst som kommer självklar till betraktaren, något jag känner igen. skriver författaren Björn Berglund och han avslutar texten med: – Sammanfattningsvis låter Göran Johansson med sin konst ljus strömma genom mörker. Det är tydligt framfört, det som jag dunkelt förstår. Det svävar inte på målet. Det målas på hjärtat direkt. Han fångar med färgerna glimtar av det som solen binder fast i grönskan och sprider ut bland oss, människor i vått och torrt. Svart använder han sällan som svart, i så fall i sällskap med friskare färger. Gult, till exempel. Ingen målar lika gula citroner som han, och så otroligt runda.

Här finns Björn Berglunds hela text
(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 282

Nicolas Krizan 32/50couleur-1_web retrospektiv debut 30.8 – 15.9 2013 Nicolas Krizan är art director, grafisk formgivare, illustratör och serieskapare, född 1963 i Lidköping, men numera bosatt i Skövde. Han har medverkat i serie- och science fiction-fanzin från sent 1970-tal, tecknade och skrev Muminserier under 1990-talet samt för serietidningen Buster 2004–2005. Hans serier och illustrationer – bl a egna skapelsen Lillen – har dessutom publicerats i tidningar som Svenska Serier, Bizarro, Ernie, Knasen och Elixir samt i böcker som Den enda vägen och Allt för konsten. 2010–2011 medverkade Krizan i Seriefrämjandets vandringsutställning Mus Mouse Maus, och 2012 var han en av tecknarna i utställningen Carema min vän på Virserums konsthall. couleur-3_webHan har illustrerat böcker och tidskrifter åt förlag som Aleph, Bibliotekstjänst, Bonniers, Bra Böcker, Wela och Wiken samt synts i Jules Verne-Magasinet, Nova science fiction, Minotauren m fl. Sedan 1982 har Krizan varit verksam på reklambyråer i Nyköping, Göteborg och Skövde, de senaste dryga femton åren som en av delägarna på Factum. Han illustrerar även i reklamsammanhang och har dessutom arbetat med grafisk form åt exempelvis förlagen Optimal Press, Jemi, Egmont, Ekholm & Tegebjer och Pagina. Enligt författaren, redaktören och förläggaren John-Henri Holmberg är Nicolas Krizan »nära nog den ende i svensk fandoms historia som man med fullständig självklarhet kan konstatera inte bara är tecknare, utan faktiskt konstnär«. VERNISSAGE FREDAG 30.8 2013 KL 15–19

(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 281

DJUR i konsten 25.5 – 8.6 2013DSC_3039 Djur (Animalia) är flercelliga organismer som kännetecknas av att de är rörliga och heterotrofa, det vill säga får sin energi från föda, och utgör ett rike inom klassificeringen av levande organismer. Med få undantag har djur muskler, ett nervsystem, och inre hålrum i kroppen, ämnat för nedbrytning av födan. Som heterotrofa organismer är djur inte självnärande, det vill säga de kan inte som växterna producera och tillgodogöra sig kolhydrater genom fotosyntes utan måste få sin energi från föda genom att konsumera andra organismer med energiinnehåll. Människan är också ett djur, i begreppets alla naturvetenskapliga definitioner, men i dagligt tal och i exempelvis juridiska eller medicinska sammanhang används begreppet djur i meningen ”djur förutom människan”. Utdrag ur Svenska Wikipedia. DSC_3010Det här är ett sätt att beskriva djur. Det vetenskapliga. Konstnärer gör på ett annat sätt. Och då blir det inte bara ett sätt utan många, väldigt många. Ofta gäller då inte heller gränsdragningen ovan om ”djur förutom människan”. Människan har i alla tider varit beroende av djuren som vän, medarbetare, resurs i olika former eller fiende. Lika länge har vi avbildat djuren. Från grottmålningar till dagens facebookbilder på gulliga katter. Den här utställningen innehåller ett litet urval av alla de djurskildringar som gjorts genom tiderna. Tidsmässigt sträcker den sig från tidigt 1800-tal, eventuellt kan ett japanskt träsnitt vara äldre, till våra dagar. Här finns konstnärer som Torsten Renqvist, Lars Johansson, Ivar Södergren, Eva Zettervall, Henrik Allert, Eva Hjertberg, Christina Frendin Wester, Lena Cronqvist tillsammans med en tysk djurfotograf och många andra. Kända som okända. Målningar, teckningar, grafik i olika tekniker, foto m.m.

GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 280

Christina Frendin & Håkan Wester måleri & skulptur 20.4 – 5.5 2013 Christina Frendin Wester är född 1961 och är bosatt och verksam i Norsesund som ligger mellan Lerum och Alingsås. Hon har gått på Hovedskous målarskola och på Valand 1985‒90. På den här utställningen ställer hon ut med sin livskamrat Håkan Wester. OLYMPUS DIGITAL CAMERAChristina Frendin målar frejdigt och i en kraftfull expressionism. När några föremål fångar hennes intresse startar ett växelspel mellan målande och motiv. ‒ Jag hade Jarl Ingvarsson som lärare på Valand. Han var en stor uppmuntrare och blev en inspirationskälla till mitt måleri. När de i höstas ställde ut i Dalsjöfors så skrev Inger Landström i Borås Tidning. – Färgen slår till direkt, men bildens innehåll mystifierar. Detta är typiskt för Christina Frendin Westers måleri när det är som bäst.Hon ställer upp enkla stilleben, ofta barnleksaker eller resesouvenirer, som hon målar av tämligen realistiskt. Men något händer på vägen: det uppstår rent surrealistiskt dråpliga möten mellan de olika figurerna, ofta lika omaka i stil som i storleksförhållande. — Det är som i HC Andersen-sagan där leksakerna börjar leva sitt eget liv.

www.frendin.net

Håkan Wester ( f 1961) gick på Houvedskous målarskola. Men han blev så trött på måleriet att han började med skulptur i stället. Sen dess har han jobbat med skulpturer i geometrisk abstraktion i snart trettio år. ‒ Det är mer konstruktion och hantverk än i måleriet och det passar mig bättre. DSC_0032 ”Som minimalist får man nog beteckna Håkan Wester. Hans skulpturer upprepar oftast enkla, regelbundna former i ett stiliserat geometriskt mönster. Men han varierar dem på ett sätt som gör att de aldrig blir enformiga – genom olika material och nya, överraskande sammansättningar.” Inger Landström, Borås Tidning 20.9 2012 

All metod är rytm. Den som mister världens rytm mister världen. Var människa besitter sin egen rytm. Algebra är poesi, känsla för rytm är geni. Novalis
www.westerskulptur.nu

VERNISSAGE LÖRDAG 20.4 2013 KL 13–16

ANNAN TID EFTER ÖVERENSKOMMELSE
(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
(Klicka på en bild för att se dem i ett större bildspel)
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 279

Catrin Serck-Hanssen  23.3 – 7.4 2013   OLYMPUS DIGITAL CAMERA När jag arbetar försöker jag ofta väcka min egen nyfikenhet genom att lura in mig i något oförutsett. Det kan vara genom för mig okända material eller ett annat sätt att måla. När jag målar håller jag mig till ytan. Djup intresserar mig inte så mycket. För mig är det på ytan det händer och rör på sig, därför är jag kvar där. Mitt måleri kan upplevas som fragmentariskt men är det inte så man många gånger upplever verkligheten? Catrin Serck-Hanssen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
www.catrinserck-hanssen.com 
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 278

Tina Haldorsson 23.2-10.3 2013

haldorson_logo1 Konsten är ett starkt behov  – Det är min frizon, mitt rum att vara fri och obunden i. Jag har ett behov att uttrycka mig fritt från yttre krav. Hon gör målningar med mycket färg och många former. De föreställer saker från livet som inte går att prata om. – Färgerna och formerna är ett språk som är sig själv nog. De behöver inte översättas eller tolkas, säger hon. Det finns väl egentligen inget direkt föreställande eller igenkännbart. – Ibland tycker jag mig känna igen ett föremål, ibland tycker sig en betraktare se ett annat. Man kan ana föremål och verklighetsfragment men inte identifiera dem. Empati, eller säg inkännande fungerar bättre. Ibland kan hon själv förstå vad det är och ibland inte. DSC01290-ok– Jag kan inte, och framför allt känner jag ingen vilja eller behov att begripa själv. Jag känner när jag kommit dit jag ska med en målning. Och det räcker. Målandet och tecknandet är för mig en inåtvänd känslomässig upplevelse. Känslor och tankar blir till färg och form. – På ett intuitivt sökande sätt skapar jag i måleriet en värld där allt kan hända. Betraktaren är inbjuden att känna och tänka sina egna tankar och känslor. Det finns inga regler för Tina Halldorsson när hon skapar sin konst och därför naturligtvis inga för betraktaren. – Självklart har de inga titlar, något annat skulle inte kännas rätt. Bilderna är öppna och associativa och det går inte att nita fast med några få ord. – Jag kräver inte av mig själv att det skall finnas någon förklaring. Det är känslan som är betydelsefull. Och den litar jag på. Ibland kan jag förstå vad det är och ibland inte. Men det är inte det som är det viktiga. Jag behöver inte förstå det intellektuellt och jag vill att andra skall ha samma frihet att tolka som jag har när jag skapar. – Säg så här; jag Jag målar det jag har behov av, jag gör det jag behöver…

Ur en intervju av Bo Borg vid hennes förra utställning, 2009
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 277

Göran Magnusson    26.1 – 10.2 2013 Head01_b

På lördag öppnar en utställning med Göran Magnusson. Han är född och uppvuxen i Skövde, utbildad i Göteborg och bosatt i Ljungstorp sedan i början av 1970-talet. Han har alltid varit intresserad av bilder och inspireras av konst från vitt skilda tidsepoker. Göran såg popkonsten som en befrielse, ett reningsbad. Plötsligt var allt tillåtet! Görans bilder är alltid föreställande, aldrig abstrakta. I början var det mest blyertsteckning sen övergick han till akvarellen. Motivsfären var oftast ödehus som fick liv i ett slags porträttHan såg dock problem med akvarelltekniken för mediet är så omedelbart och svårt att justera. Akrylen passar honom bättre eftersom han gärna arbetar parallellt med flera bilder och stegvis, målar över och ändrar. Det kan ta lång tid innan en bild känns färdig.De senaste åren har byggnader och stadsbilder fått ge vika för människor, ensamma eller tillsammans, som ögonblicksbilder. 2 I det grönaI det gröna 6 I köket_bI köket 7 I rummet AI rummet

4 Vid stranden_bVid stranden
1 Göran 2013-01-04Göran Magnusson vid sin målning ”Figur 1”
GALLERI LUCIFER – TRÄDGÅRDSG. 7 – ROSA HUSET – 541 30 SKÖVDE – 0703 27 97 54 – UTST.NR. 276
Clarion Hotel Majoren

Vill du ha inbjudningar till våra vernissager och annan information från galleriet?
Klicka här!

Under utställning öppet
Onsdag - Torsdag 15-18
Fredag - Söndag 12-15
Vernissagedagar 13-16

%d bloggare gillar detta: