Kulturhistoriskt värde

RosaHuset_web

Tor 2 är av särskilt intresse eftersom det bildar en byggnadshistorisk länk mellan det tidiga 1800-talets agrara småstad och den expansiva utveckling som följde med järnvägsbygget 1859.

Tor 2 Rosa huset
Långgatan 6/Trädgårdsgatan 7/Mörkegatan 8
Tomten som kallades Gärdet var ännu 1862 den ytterst mot nordost belägna stadstomten i 1760 års stadsplan.

Possessionaten (godsägare, anm. rl) Per August Beckman lät bygga det stora knuttimrade bostadshuset i två våningar 1862. Fasaderna är då som nu enkelt dekorerade i senempire med svagt markerade hörnkedjor, profilerade fönsteromfattningar och en elegant utformad taklist.

Av den handfull byggnader som ännu existerar i staden från det expansiva decennium som följde på öppnandet av järnvägen 1859, är Tor 2 särskilt intressant. I stadens byggnadshistoria utgör huset en förbindelselänk mellan den äldre och enklare träbebyggelsen och den då nya tidens mera pretentiösa stenstadsbebyggelse, ett närbeläget exempel på stenhus är Balder 2 från 1874.
Tor 2 är dessutom den enda byggnad från perioden som helt undgått genom-gripande ombyggnader och fortfarande bevarar en mångfald byggnadsdetaljer från 1800-talet. Exempel är fönstersnickerier med beslag, helfranska pardörrar med överljus mot gården, ursprungliga trapphus, kök med murad spiskupa och andra inredningar med paneler, kakelugnar och dörrar.

Intressant är även flygelbyggnaden vid Trädgårdsgatan uppförd som brygghus och bagarstuga med visthusbodar och ett bostadsrum. Huset är en svalgångsbyggnad där övre våningen fortfarande nås via en utvändig trappa med öppen svalgång mot gården. Även om byggnaden är från 1800-talet återspeglar den ett byggnads-skick med medeltida tradition i svenska städer. Flygeln är idag Skövdes enda återstående hus av denna typ (interiört förändrad). De välbevarade byggnaderna utgör tillsammans en mycket värdefull enhet, starkt förankrad i innerstadens kulturmiljö.

Ur UNDERLAG TILL KULTURMILJÖPROGRAM
FÖR SKÖVDE KOMMUN – SKÖVDE STAD
2. KULTURMILJÖER OCH BYGGNADSOBJEKT, 2011

HYRESGÄSTER I ROSA HUSET

Galleri Lucifer

Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad

KAC – Rosa huset

Skövde Konstskola

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s