2015

Det nya året började traditionellt
med att Skövde Allmänna Konstförening visade årets vinster

Med en allmän visningshelg
Öppet: lör 10/1 11-16, sön 11/1 12-15
Dragning på kvällen. Utlämning av vinster helgen därpå.

DSC_3941

Eva Ström Svensson, Tekanna, oljemålning på duk

Ormet

Ivar Södergren, Ovädersorm, målning, figursågad pannå

100716 A-63

Mattias Edwall, Cirkus Cirkör, backstagefoto

 

21.2 – 8.3 2015
Maria Segerström och Mats Svensson

En utställning med två grafiker. Det blir deras andra utställning tillsammans. Den första var för ett år sedan i Grafiska Sällskapets galleri i Stockholm. De tyckte att det blev så bra, att de gärna ville upprepa konceptet på hemmaplan.

– Mats gör naturbilder med en inre känsla. Mina är annorlunda, olika figurer och djur med mer färg. Det är roligt för våra bilder kompletterar varandra. De är olika, men fungerar bra tillsammans, säger Maria.

Grebbestad sommar 2014 001 (13)  Mats S 01-75

svensson_mats_2_the_-forgotten_forest_II_etching_drypointMats Svensson
I grafiken har mitt intresse förskjutits från bilder av det svenska kulturlandskapet mot bilder utan strikt verklighetsförankring, bilder som snarare handlar om mänsklig kultur i en vidare bemärkelse.
Egna skisser, tidningsbilder, filmavsnitt, miljöer eller annat som jag ser kan leda in mig i tankar som i sin tur får mig att börja på en bild. Jag har sällan bilden helt klar i mitt huvud när jag börjar, utan den växer sakta fram medan jag arbetar.
I arbetet med koppargrafik kombinerar jag etsning och torrnålsgravyr.
Jag tycker om hantverket med etsning, gravering och tryckning och efter tjugo års arbete med grafik märker jag hur teknik och uttryck allt oftare går hand i hand.

IMG_20150123_0003_NEW (1)

Maria Segerström
Jag är målare och grafiker. Har min ateljé i Vilske-Kleva som ligger strax utanför Falköping och arbetar på Skaraborgs Konstgrafiska verkstad med mina bilder.

Är utbildad på konstfack och har gått på grafikskolan i Tidaholm. Valde att arbeta med koppargrafik för att det matrialet passade mig bäst.

Tycker om att arbeta med mycket mönster och figurer. Är intresserad av hur olika mönsters effekter på ytor. Bilder som jag gör speglar det jag möter runt omkring mig.

utst.nr. 294

 

21.3 – 8.4 2015
Rogerts Bondesson

Kopenhamn150x100

Masthugget31x39
Köpenhamn, målning, 100×150 cm. Masthugget, målning, 30×39 cm.

”Likt den ensamme flanören i Charles Baudelaires prosapoem med samma namn, betraktar Rogerts Bondesson (f.1950) sin omgivning. Han skildrar en stadsmiljö till synes tom på människor, men där de mänskliga spåren ändå är tydliga. Målningarna blir poetiska glimtar av verkligheten och det är långt från fotorealismen.
Flanörens blick är i det här fallet ingen hastig sådan. Den är mera ett intensivt och långsamt betraktande, som resulterar i målningar av ett enda koncentrerat ögonblick. Tiden tycks ha stannat av och bilderna ger intryck av ett meditativt lugn – en sällsynthet i en splittrad värld där så många intryck samtidigt vill tränga sig på.
Bondessons måleri är tryggt förankrat i en koloristisk tradition. Genomgående är färgerna reducerade till en dov skala, där ljuset framstår i stark kontrast.”

Februari70x70Februari, målning, 70×93 cm

”Det som fångar och omformar oss, är förbundet med skildringar av verklighetsintryck, som går på djupet och som förmår tränga under ytan. Man känner atmosfären, luften, fukten, doften, ljuset. Man kan fundera över måleriet som en metod för att frammana ett sådant seende. Och också varför det, i tid och otid, blir betraktat som omodernt och inte möjligt att förnya.”
Berit Jonsvik i OmKonst 2012
Läs hela recensionen

utst.nr. 295

 

18.4 – 3.5 2015
ARMINI & AUDREY – Måleri av Tomas Ferm

April_b2Armini_Ljus_(M)_b2

Utställningen Armini & Audrey hos Galleri Lucifer i Skövde är Tomas Ferms tredje separatutställning i vår. De båda tidigare var på hemorten Göteborg; Galleri PS i januari och i Blå Huset på Konstepidemin i mars 2015. Liksom i tidigare utställningar ser man ett utforskande av måleriets olika uttryck och en blandning av realistiskt och abstrakt måleri.

Liksom i tidigare utställningar ser man ett utforskande av måleriets olika uttryck och en blandning av realistiskt och abstrakt måleri.

Men tyngdpunkten på den aktuella utställningen vetter mer än tidigare utställningar åt det abstrakta berättandet. Ytorna har blivit  större; färgen mer betydelsebärande.

Flera av bilderna innehåller skärvor och fragment som antyder en kroppsdel, en arm eller ett ben, ett utsnitt från en tapet, grå vägar eller en blå himmel. Fragment som kan tyckas hemlighetsfulla, men Tomas Ferms måleri är lika mycket  ett sätt att lyfta fram, att synliggöra.

Är det själva verkligheten som är hemlighetsfull och måleriet ett sätt att komma underfund med vad som finns bakom, är dolt?

Tvilling_1_(M)_2bAudrey(H)_b2

Parallellt med måleri arbetar Tomas Ferm med skulpturala hybrid- och monumentalverk.

I stadsrummet gör han omfattande verk inom ramen för SpotCity projektet som han initierade 2006. Ett samarbetsprojekt där han bjudit in konstnärskollegor och andra aktörer att medverka, bl a Makode Linde, 2013.

I september 2015 ställer han ut Updated, en monumentalskulptur i Göteborgs stadskärna. Det sker inom ramen för SpotCity, ett samarbete med Ann-Charlotte Rugfelt. Verket visas i samband med Göteborgs Internationella Konstbiennal, GIBCA Extended.

Tomas Ferm har även startat och drivit konsttidskriften Presens 1998-2004.
Sedan några år koncentrerar han sin verksamhet på måleri samt sina hybrida skulpturer
utst.nr. 296

 

14.5 – 23.5 2015
ARKIV

Y-affisch_liggande
Kan åtta människor med olika värderingar, bakgrund och utbildning mötas på mitten och samsas om en liten yta, så som resterande samhälle gång på gång har misslyckats?

Detta är något de åtta konstnärerna som tillsammans ställer ut på Galleri Lucifer 14-23 maj reflekterar över och söker en lösning på. De träffades på en gräsplätt i Tidaholm och bestämde sig att göra en utställning tillsammans, alla med olika teman, material och förutsättningar.

Konstnärerna går alla distansutbildningen Fördjupningsår kreativa yrken på Hellidens folkhögskola. Under de få gångerna de har träffats har de börjat bygga upp en relation som nu blir till en utställning, som för en dialog mellan olika tolkningar och skildringar av det som var och en av dem brinner för.

Skrapar man på den hårda ytliga fasaden märker man snabbt att de gemensamma nämnarna är större än de faktorer som delar upp dem.

benjaminmay (1024x1019)Charles Benjamin May
Bildkonstnär och ljudkonstnär/musiker från Uddevalla.
Arbetsprocessen kan närmast beskrivas som ”automatisk” med ett transartat tillstånd som grund.
”Endast då kan uttrycket för de drömmar och känslor som annars undertrycks i vardagen få ett rättvist utlopp. Detta skulle kunna jämföras med terapi i form av hypnos, och målet är ungefär detsamma.”

 


sofiaflorell (731x1024)Sofia Florell
Blandar olika tekniker i sitt konstnärskap och arbetar med allt från tredimensionell gestaltning till digital konst.
Kärnan i hennes arbete är det fria förhållningssättet där idéer tillåts ta form med acceptans för förändring snarare än med tydliga definitioner och begränsningar.
Med experimentella möbler, digitala illustrationer och fotokonst erbjuds betraktaren verk av varierande slag där den gemensamma nämnaren är konstnärens sinnrika känsla för detaljer.

 

 

 

tobiasadamsson (768x1024)Tobias Adamsson
Det gamla har sedan länge betytt mycket för Tobias. Saker som har själ och en historia bakom sig som man endast kan fundera över.
Särskilt de gamla nordiska husen, många av dem står idag övergivna och bortglömda. ”Det är nog det som jag vill få ut av min konst, att få upp folks ögon. Vi lever med våra blickar vända framåt medan vi ser nybyggen förändra stadsbilden. När de gamla stadsdelarna revs under mitten av 1900-talet så försvann också stora delar av Sveriges kultur och arkitekturhistoria”.
Tobias vill inte att vi ska glömma av det som har betytt mest för varje hus och bostadsägare förr som nu.

 

alexanderengström (612x612)Alexander Engström
En innovativt ifrågasättande mytoman som starkt avsäger sig allt samhällsansvar.
Med rötter från graffitin utrycker sig Alexander genom talets begåvning, grafikens precisionoch skulpturens lekfullhet.

 

 

 

jenniferbergsten (809x1024)Jennifer Bergsten
Skapar objekt som berättar en historia, ofta med en känsla av poesi, humor och allvar mellan dem. Hon arbetar med ämnen som rör evolutions-psykologiska och beteendeekologiska ämnen. Jennifer har länge arbetat med att utforma en stil och ett uttryck i sina bilder som överensstämmer med en känsla. Hon arbetar med spänningar, såsom harmoni och disharmoni, kontroll och ickekontroll. Experimenterar mycket med kemikalier, förstoringar, skanningsmetoder och bygger sina  egna kameror.  ”Jag intresserar mig för det subtila och det diffusa i en bild och blir ofta nöjd om det inte blir exakt som jag först tänkt. Jag ger en ledtråd om en händelse som har skett för att skapa en känsla av att det finns mer som vi inte direkt kan se.”

idalundell (914x1024)Ida Lundell
Vad är det som är viktigt, vem är det som säger det?
Ida samlar vardagliga ögonblick, tankar och skeenden och bearbetar dem genom teckning och broderi. Den långsama tekniken står i kontrast till bildernas ögonblickskaraktär.
Flyktigheten förvandlas till en skör sanning. En bild är bara en bild, en minnesanteckning som förändras i takt med nålens arbete över tyget.

 

 

sixtensanne (1024x640)Sixten Sanne Göransson
Försöker utmana vardagen med enkla medel. Hur vi ser, upplever och relaterar till den. Det är oftast händelsen som är själva verket. Lekfullt skapar han lust, surrealism och kärlek kring platser och till föremål. Sixten ifrågasätter strukturer i vardagen och visar oss därmed ett perspektiv som väcker barnet i oss.

magnusdalhqvist (1024x905)Magnus Dahlqvist
”Jag leker med den kreativa tanken för dagen”

 

 

 

 

Fördjupningsår kreativa yrken, Hellidens folkhögskola

 

29.8 – 13.9 2015
3 NORDISKA KONSTNÄRER

still lifekasvit (1 of 1)IMG_3787_b
Janika Herlevi – Finland
Anne Rantakylä – Finland
Norbert Robles – Sverige/Frankrike

Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad visar verk av gästande konstgrafiker som deltar i verkstadens Artist in Residence-program.

Verkstaden fortsätter sitt internationella samarbete med konstgrafiker från Europa och har i år bjudit in konstnärer från Finland för ett två veckor långt Artist in Residence i augusti-september 2015. Från verkstadens sida gästar en hemvändande medlem från Frankrike och Skåne.

Janika Herlevi
I am a visual artist mostly working with printmaking and mixed media on paper. My work is formed through interactions and intersections between drawing, painting and printmaking. I make unique prints combining painting-like techniques –  such as monotype –  with photo based elements.

In my work I portray the human being and the human experience. I work with portraits or self-portraits by mirroring myself and my own interests through other people. Art is a way for me to explore things that I don`t understand or am interested in. It`s a way of making some point of view visible.

Anne Rantakylä
I am Anne Rantakylä, (b. 1989) Fine Arts student in Saimaa University of Applied Sciences, Imatra (South East) Finland. Before art school, I got very fascinated in my hometown Jyväskylä’s print shop of printmaking. The process of preparing and making the plate, to finally printing it was amazing to me. The print shop was full of history and the smell of printing ink was unforgettable. Quite soon I also started taking images with pinhole camera and developing the paper images. It took some time to find the right camera and method but at some point, I found this strong power of expression with photography like no other technique.  Luckily I have been able to continue working with both printmaking and photography, studying the possibilities and combining methods.

In my work things like presence, silence, stillness and non thinking are essential. Observing, listening and appreciating what there is at that moment. The thought of world and things being a whole is important to me. I find these small settings in nature and I feel the whole universe is there in a miniature scale. Haiku poets have written these settings in a careful way, I try to reach that gently in my images. We are not separate from each other, plants, things or creatures. There is this continuous change we are looking at and in the same time we already are facing the future. Some of the change is horrifying and that is reflected in my work.

Light is rewarding and beautiful, for me monochrome will bring the feel of light in a special way. I hope people would feel like scientist looking at my work, asking questions instead of seeing answers.

Norbert Robles

Detta är ett samarbetsprojekt i Rosa KulturHuset med Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad

29.8 – 13.9 2015   Tre Nordiska grafiker  –  AIR Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad
c/o Galleri Lucifer
Vernissage lördag 29/8 kl 13 – 16
Kl 13.15 Conny Brännberg, ordf. i Kulturnämnden, Västra Götalandsregionen,
inviger utställningen

Öppet: Ons-tors 15-18. Fre-söndag 12-15
Utst.nr. 297

unnamed
Dessa konstnärer deltar även i
Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad
c/o Konstmuseet, Skövde Kulturhus
29 augusti – 18 oktober
Vernissage och invigning
29 augusti kl 12.00

 

19.9 – 4.10 2015
ANNA EGGERT
I TRÄDENS SKUGGA – VID VATTENSPEGELN

20150908_171527_b

UTSTÄLLNINGEN ÄR EN sorts fortsättning på det arbete som startade 2014 under arbetet med den konstnärliga gestaltningen av Amhults kyrka i Torslanda (invigd första advent, 2014).

I samband med skapandet av ett ljusträd i järn till kyrkan arbetade jag på ett för mig nytt sätt för att forma järnet. Jag har ju tidigare kombinerat glas och järn men nu bearbetade jag järnet i ässja med glödande kol så att järnets yta delvis började smälta, precis som glaset gör när jag arbetar med det. Mina glasskulpturer gjuter jag oftast i gipsform men jag har på sista tiden också experimenterat med att låta glaset falla fritt som droppar…

I arbetet inför denna utställning är som alltid livets bräcklighet, skönhet och styrka centralt. Det handlar mycket om min relation till naturen. Vatten och det som växer spelar stor roll. I trädens grenverk hittar jag tecken och hemliga meddelanden, textila strukturer fascinerar mig t.ex. i olika typer av flätningar och bobyggen. Det som binder ihop och länkar samman är väsentligt. Detta är min tolkning av naturens väsen framför allt i form av skulpturer i glas och betong samt väggobjekt i järn.                                                                                                      Anna Eggert   

Anna Eggert är uppvuxen i Skövde. Numera bosatt i Göteborg. Utbildad vid HDK i Göteborg och Oslo. Verksam som konstnär sedan 1983. Utfört ett flertal utsmyckningsuppdrag.
Detta blir hennes andra utställning i galleriet; den förra var 2009.

Utst.nr. 298

10 – 25.10 2015
ANNETTE MAGNUSSON
5_annette_magnusson_1

Annette Magnusson är textilkonstär från Ljungstorp.
Hennes livslånga arbete med det textila materialet har på senare år börjat förgrena sig också i andra material och tekniker. De stora vävarna har – efter att gång på gång ha passerat det naturalistiska nålsögat – blivit mer avskalade , renodlade; förenklade lockar de till sig mer symboliska och ibland även mystiska och allegoriska betydelser.

Ur det vardagliga hantverket reser sig organiska och geometriska former som spirande, knoppande tecken i en förvandlad, mer komplicerad natur.

Detta kan man läsa i en nyutkommen bok om Annette Magnusson ”Tråd för tråd”
av Jonas (J) Magnusson.

1_annette__magnusson_1

3_annette_magnusson_1

Vernissage 10/10 2015 kl 13-16
Öppet: Ons-tors 15-18. Fre-söndag 12-15
Annan tid efter överenskommelse 0703 27 97 54

Annette Magnusson CV

utst.nr. 299

7.11 – 22.11 2015
300
790x275_300txt_banner
Galleri Lucifers trehundrade utställning. Det är även en hyllning till galleriets något yngre granne i Rosa huset; KAC som i höst firar 40 års jubileum.

En utställning med ett urval av alla de bildkonstnärer som var med vid starten 1975 av KulturArbetarCentrum i Skaraborg.

Många av dem har ni sett flera gånger hos Galleri Lucifer sedan det öppnade 1972.

Glädjande nog, så är flertalet av dem fortfarande yrkesverksamma konstnärer. Det blir ett femtontal utställare. I bokstavsordning är det Henrik Allert, BLA, Edna Cers, Hans Doverholm, Jan-Olov Hilmersson, Lars Johansson, Berndt Jutemar, Annette Magnusson, Göran Magnusson, Torbjörn Nolkrantz, Lars-Erik Ström, Eva Ström Svensson, Jan-Erik Svensson och Eva Ullberg.

 

GALLERI LUCIFER  –  TRÄDGÅRDSG. 7  –  SKÖVDE  –  0703 27 97 54 RosaLogga02_gemen_50gr
http://www.gallerilucifer.segallerilucifer(at)gmail.com

Clarion Hotel Majoren

Vill du ha inbjudningar till våra vernissager och annan information från galleriet?
Klicka här!

Under utställning öppet
Onsdag - Torsdag 15-18
Fredag - Söndag 12-15
Vernissagedagar 13-16

%d bloggare gillar detta: